Sex, Drugs & Hedonism

Jak antická filozofie naráží na zvrácený materialismus.

„Co je Hédonismus? Nejsexuálnější místo na světě, kde můžete být zvrhlí po celý týden!“ píše se na stránkách jamajského luxusního resortu, kam se sjíždějí milovníci rozkoše z celého světa. To nezní jako definice filozofického směru z antického Řecka. Původní myšlenka, která považuje slast za hlavní motiv lidského jednání a za vůbec nejvyšší dobro, získává v současnosti nový rozměr. 

Aristippos z Krymény spatřoval smysl a cíl života v nekonečné rozkoši. Rozkoš je dle něj třeba neodkládat, protože nevíme, jaká bude budoucnost. Doporučoval, aby se všichni oddávali rozkoším – plně a bez odkladu.

Vypadá to, že po téměř 2500 letech má hédonismus ve světě stále své neochvějné místo. Lidé upřednostňují příjemné věci před těmi nepříjemnými, to je přirozené. Lidé rádi chodí do pěkných restaurací a v nich pijí dobré víno. Anebo vyhledávají a mají rádi sex. Přirozeně. Aby se však člověk mohl nazývat hédonistou, je toho potřeba mnohem více. Své touhy a přání si musí plnit ve velké míře a pokud možno pořád.

„Kdy naposledy jste se nazí koupali v oceánu, kdy naposledy jste se vášnivě milovali jako na první schůzce, kdy naposledy jste si oblékli fetiš kostým na veřejnosti?“ ptají se milovníci rozkoše z Jamajky. Po příjezdu do resortu Hedonism II se návštěvníci mohou rozhodnout, zda svůj pobyt ve zdejším ráji stráví nazí, nebo ne. Slunečné dny mohou trávit v písku na soukromých karibských plážích anebo se seznamovat s ostatními v bazénových barech. Večer se oddávají radovánkám v soukromí, ale i na veřejných místech, v restauracích, ve vodě.

„Mohu ji oholit? Ne? Mohu ji tedy pro tebe alespoň olízat?“ popisuje Anna Pulley svou zkušenost s oslovením neznámým mužem pro VICE.com. Návštěvníci resortu se běžně přidávají k ostatním párům a společně si tak plní své touhy a vášně – plně a bez odkladu. Přesně jak říká Aristoppos.

Je zřejmé, že hédonismus v té plné, ryzí míře není zdaleka pro každého. Pravděpodobně nejčastější překážkou, která člověka dělí od ráje rozkoše, jsou peníze. Pouze v utopickém světě bychom se mohli oddávat rozkoši nepřetržitě a bez nároku vynaložení nějaké protihodnoty. Ve výsledku si dlouhodobý a plnohodnotný hédonismus mohou dovolit pouze ti bohatší.

Všeobecně známý hédonista Dan Bilzerian, pokerový hráč proslavený Instagramem a svou vášní pro polonahé ženy a zbraně, je ukázkovým příkladem, jaký život lze žít s absencí jakýchkoli starostí a s takřka neomezeným rozpočtem. Otázkou však zůstává, zda život jako v dohraném GTA opravdu stojí za to a je dlouhodobě uspokojivý. Měl by mít člověk i jiné ambice než žít v obklopení spoře oděných žen v luxusní vile se samostatnými místnostmi pro soukromou sbírku zbraní?

Hédonistický životní styl nemusí spočívat pouze v krátkodobých potěšeních. Dlouhodobější a vznešenější hodnoty však nemusí přinést takové intenzivní uspokojení. Od nepaměti se majetní lidé obklopují okázalým, až zbytečným a nemístným luxusem. Proto se jim říká majetní. V současnosti se navíc těm, kteří na to mají, nabízí nespočet atraktivních možností, jak svůj život přiblížit k materiální dokonalosti. Tradiční luxusní auta, soukromé jachty, letadla nebo ostrovy dnes doplňují i velice nestandardní služby, které na hédonistický styl života přímo reagují.

Například striptérka. Vcelku běžná záležitost. V New Yorku je však možné si od jedné společnosti objednat striptérku dle svých konkrétních a velice vyhraněných požadavků. Je libo na další party lesbickou liliputku? Anebo striptérku-seniorku? Na soukromou pool party je dokonce možné si najmout vnadnou blondýnu vystupující jako mořská panna.

Kde má materiální svět svůj strop? A jaké jsou hranice zvrhlosti, které určuje lidská mysl opitá bohatstvím? A co by na dnešní interpretaci svého učení řekl Aristippos z Krymény?

Komentáře