Právo nevidět

Kdo je tady homofob?

 

Byl to den plný povinností, přímo vybízející k prokrastinaci. Při procházce internetem se mi podařilo vstoupit do sféry sociálních medií. Hlouposti, výkřiky do tmy, bezpředmětné fotky. Jak krásně to vše proudilo mou unavenou myslí... Najednou se objevil delší textový příspěvek. Zdál se rovněž být relativně povrchním, bližší zkoumání však odhalilo jeho hloubku.

Pokusím se zde o velmi stručný přepis hlavní části příspěvku. Autorem byl otevřeně homosexuální blogger... "... Já vlastně úplně chápu ty lidi, které nazýváme homofoby... Sám jsem totiž něco jako heterofob. Prostě se na to nemůžu dívat, když se muž líbá se ženou, či dokonce něco víc. Přitom samozřejmě proti jejich vztahu nic nemám a jsem si vědom toho, že jsem z něčeho podobného sám vzešel. Jen to prostě nechci vidět na vlastní oči."

Zajímavé je, že takový postoj společnost chápe víceméně jako projev osobní svobody příslušníka "utlačované menšiny". Obráceně je to ale něco jiného. "Vy se jako heterosexuál nechcete dívat na průvod líbajících se stejnopohlavních dvojic například v rámci Prague Pride? To jste ale homofob! Homofob, utlačovatel a pokrytec k tomu! Proč jen těm lidem nechcete dopřát právo na lásku??"

Evidentně zde nějak chybí pojetí o rozdílu mezi "neschvalovat" a "nechtít vidět". Mnoho lidí schvaluje nedestruktivní tělesné modifikace, přesto nechtějí sledovat, jak si někdo nechává dělat piercing. Nikomu z těchto lidí není předhazováno, že "utlačuje tělesně modifikované spoluobčany". Mezi "oku nemilé procesy" patří pro značné množství lidí i věci, které považují za velmi žádoucí, jako například některé chirurgické zákroky či obyčejný porod.

Lidská sexualita je věc, která, ať už se vyvine jakkoli, se od přírody většinou neprojevuje na veřejnosti. Skupina lidí, kterou veřejné sexuální projevy lákají, nemá právo vnucovat je zbytku společnosti.

"Prague Pride" pro mne byla v době jejího konání vděčným tématem k diskusi s některými mými otevřeně homosexuálními přáteli. Většina se vyjadřovala v tom smyslu, že manifestující jsou "prostě debilové" a že jim osobně se rozhodně nelíbí, že si prostřednictvím takovýchto akcí společnost utváří obrázek homosexuálů jako někoho, kdo má potřebu se "olizovat" na veřejnosti a plivat na každého, kdo tomu nechce přihlížet. Mezi "homofoby" je sice samozřejmě mnoho těch, kdo jsou zkrátka přesvědčeni, že "je to proti přííííírodě!", významná je ale i skupina, která se prostě chce bránit "oplzlostem", kterým je tato sexuální menšina záměrně přímo vystavuje. S heterosexuály podobnou zkušenost nemají.

Zeptejme se sami sebe: Je jistá sexuální orientace dobrým důvodem ke konání veřejných akcí typu Pride parades? Neškodí náhodou podobné akce menšinám, které mají podporovat?

Jen úplně pro jistotu: Pochody za práva menšin v zemích typu Ugandy jsou samozřejmě něco úplně jiného. Tyto ale většinou prezentují odvahu postavit se nebezpečí, ne "odvahu" veřejně se obnažovat.

Zdroj úvodní fotografie: https://www.youtube.com/watch?v=WcAHHEBigro

Komentáře