Instantní gram prázdnoty

Instagram - ještě hloupější než Facebook

Na internetu se nacházejí nejrůznější zvěrstva. Dětská pornografie, Fatty Pillow a dokonce i lidé, kteří se netají tím, že mají rádi Coldplay. Existuje ale místo mnohem horší. Místo, ze kterého Charles Manson utekl s křikem. Kde andělé pláčou krev a vy máte nutkání nechat se přeoperovat na luňáka, protože už nemáte sílu existovat dál jako homo sapien. Dámy a pánové, vítejte na Instagramu.

 

Viděl jsem všechny Kameňáky, bydlel jsem ve Šluknovském výběžku a jednu dobu bylo mojí prací vhazování kovových kroužků do krabice. Nic z toho se ale nedá srovnávat s vyprázdněností Instagramu. Zaprvé je třeba si uvědomit, že valná většina z nás má nudné životy. Vám to možná nepřijde, ale pokud necestujete jinými dimenzemi a nesouložíte tam s bytostmi, které jsou v našem vnímání pouhými abstraktními koncepty, tak jste obyčejní. A to je absolutně v pořádku! Jsme v tom spolu a je nás vážně hodně.

 

Čemu ale nerozumím je potřeba sdílet nejvšednější okamžiky svého obyčejného života s ostatními lidmi a to ještě ke všemu formou leporela. Ok, byla i v posilovně, gratulki. Já operuju dostatečnou intelektuální kapacitou, abych ke vstřebání téhle informace nepotřeboval ilustraci a zároveň věřím, žes tam byla, takže ani nepotřebuju důkaz. Instagramu se podařil husarský kousek, když uspěl v tom udělat ještě něco hloupějšího než Facebook. Už ten je ekvivalent vesnického idiota, který na návsi hlásí co měl k snídani, co dělá ve volném čase a jak má pravidelnou stolici. Instagram tomu idiotovi navíc vzal schopnost formulovat myšlenky pomocí jazyka a místo toho mu vrazil do rukou obrázkovou knížku a řekl, že může komunikovat jen v jednoslovných heslech. Pro ilustraci jsem si našel fotku z dovolené svojí známé. Místo toho, aby napsala jakoukoliv variaci na „Jsem ve Francii na horách a líbí se mi tu,“ tak seznala, že z následujícího textu lépe vyplyne, jak se má super.

#mluviteFrancouzsky? #bonjour #troskukopecek #klidAMir #onlyme #snizek     

#ruzovkaobecna #arc #free #happy #maximalne #loveit #sky #is #blue #ski

#snow #czechgirl #in #mountains #lesarc #france

 

Problém ale je, že na dovolené nejste pořád. Anonymní masa na internetu je velmi vrtkavá a je třeba jí neustále zásobovat novými stimuly, aby nezapomněla, že existujete. Koupil sis nové boty? Mrd s tím na internet, aby masa věděla, že jsi schopný nechodit bos. Máš oběd? Wow, masa ráda zjistí, že dokážeš uspokojit svoje základní biologické potřeby. A kdo by nedal lajk za selfie s tvojí umírající babičkou? #sosad #babicka #Jarmilka #rak Hlavně to prohnat třinácti filtry, aby babička vypadala o něco mrtvolněji a aby nebyl vidět ten beďar, co se ti ráno udělal.

 

Mně z principu nevadí snaha dát svému životu smysl pomocí hromadění followerů a lajků a vytvářením paralelního života, kde neexistují nejistota, vady pleti nebo točeňák a nudlová polévka v sáčku. Ne všechno musí mít hluboký smysl (já to vím moc dobře, napsal jsem tuhle sračku), ale čas od času snad neuškodí odpoutat se od vycizelované plastikové iluze svého života a zamyslet se. Nebo skončíte jako ten idiot, který na Instagram postnul svojí fotku před branou v Osvětimi s popiskem #holocaustfuj #sunnyday #roadtrip.  

Komentáře