The Lie We Live

aneb další virál, který vyhání spoustu internetových diskutérů z jejich doupat.

Asi spousta z nás viděla pseudo-dokument, který nese pro daný cíl velmi typický název, a to „The Lie We Live“. Zajímavé je, že je starý asi dva měsíce, ale virálním videem se stal nedávno, takže pokud nežijete v jeskyni, nejspíš jste o něj minimálně pohledem zavadili. Šíří se totiž jako panika o ebole a přesně jako všechny virály působí následovně: když ho vidíte po páté někde na sociálních sítích, tak už si ho konečně pustíte. Aby byl klid. Pokud jste tedy video neviděli, doporučuji se na něj, minimálně před pokračováním v četbě, podívat.

            Je to klasický, velmi dobře řemeslně odvedený počin od předtím neznámého autora. Všechno tam sedí – hlas je příjemný na poslech, hudba navozuje správnou atmosféru, záběry na přírodu jsou samozřejmě adekvátně kvalitní, oproti tomu záběry např. z válek jsou nekvalitní, natočené „podomácku“. A právě všechny tyhle faktory  dohromady působí velice autenticky a vytváří tak skvělý celek, alespoň z hlediska estetického.

            Ale jako všechna videa na tento způsob postrádá jednu zásadní věc, a to řešení dané situace. Ať už jsme sluníčkoví lidé nebo přesný opak, pořád nám video jen konstatuje samozvaná fakta.  A právě to je kámen úrazu a důvod, proč si za dva měsíce na video nevzpomenou ani ti nejdedikovanější jedinci. Ať už s videem totiž souhlasíme nebo ne, jediné, co vyvolá, je diskuse. Nelze říci, že je to vysloveně špatná, naopak, nicméně diskusí na dané téma už proběhlo tisíce a lidstvo čeká spíše na řešení.

            Jenže video toho postrádá víc. Například logiku u některých argumentů. Nakousnul bych to nejdůležitější, a tím je osobní svoboda. Každého život je unikátní a je pouze na nás, jestli se vydáme vyšlapanou pěšinou našich rodičů, přátel, příbuzných, nebo jestli se rozhodneme si život zařídit podle sebe, odpoutat se od zažitých stereotypů pracujícího člověka a vytvořit si svůj ideál. Nejen podle statistik je svět v nejlepším stádiu, ve kterém kdy byl. Pokud na to půjdeme selským rozumem – bylo snad lepší žít před sto lety? Kdy lidé jiné barvy kůže a dokonce jiného pohlaví neměli rovnoprávnost s bílými muži a světem lomcovaly války? Nebo snad před dvěma sty lety, kdy místo a společenské postavení byly téměř neměnné a pokud se narodíte chudý, tak nejspíše chudý a upracovaný i zemřete?

            Civilizace je nástrojem člověka přežít enormní množství nárůstu populace a nezkolabovat. Jsme jako složitější mravenci v mraveništi, každý dělá svojí práci a dohromady tvoříme obyvatelný celek – civilizovaný svět. Bez lidí pracujících v kancelářích, bez lidí pracujících jako dělníci a bez lidí, kteří mají kapacity na to to všechno řídit, by světem vládl chaos. Bohužel lidé se rodí odlišně schopní, někdo umí velet ostatním lidem, někdo umí pracovat fyzicky a někdo je zas rozený myslitel.

            Někde v YouTube komentářích jsem taky narazil na názor, že voda a jídlo by mělo být zadarmo. Zní to logicky, že? Příroda a matička země je tu pro všechny, tak proč platit za vodu a jídlo? Komentující však nebere v potaz právě množství lidí, kteří na planetě žijí. Zkrátka a dobře, kvůli odlišným potřebám, ať už kvantitativním nebo kvalitativním, je jídlo a pití za peníze. Pokud se ovšem najdou tací, kteří si raději ve vzoru pra předků  z doby kamenné půjdou ulovit večeři, nechť je libo. Ačkoliv si nemyslím si, že je to nutně špatný názor, problém tkví v realizaci, která je, bohužel nebo bohudík, nemožná. Zní to trochu jako myšlenka desetiletého dítěte, které nedávno teprve pobralo rozum, a ještě neuvažuje širší souvislosti.

            Na závěr bych ještě rád zmínil lidský faktor, který hraje, dle mého názoru, největší roli. Je možné, a já vám to věřím, že byste nezabili člověka ani za předpokladu, že by to nebylo protizákonné. Že by za to nebyl trest. Jenže takových lidí může být menšina, většina nebo absolutní převaha, nicméně pořád nejsou všichni. A ať už chceme nebo ne, lidé nejsou dokonalí a už vůbec nejsou všichni emocionálně stabilní. A pokud chceme udržet tuto společnost ve stavu, kdy mají všichni z vyspělých zemí (pomalu, ale jistě i z rozvojových) šanci uspět a být jedinečnou osobností, musí existovat i civilizace. Protože bez civilizace se stáváme pouhými, ačkoliv značně inteligentnějšími, savci.

            A v tom mělo video pravdu. Ať už se dopustilo jakýchkoliv přešlapů, myšlenka zůstává; začněte u sebe. „Life is not a movie. The script isn’t already written. We are the writers.“

Jáchym Dvořák

+420 607 694 360 /

jachym.dvorak@seznam.cz

Profil

Komentáře