Klip

Recenze srbského nezávislého filmu

Srbsko, 2012, 100 min.
Režie: Maja Milos

 
Klip se poměrně naturalisticky zabývá dospíváním šestnáctileté Jasny  bydlící v Bělehradě, kde také studuje místní střední školu a žije  životem průměrného (nejenom) srbského puberťáka: přes den přežívá ve  škole a večer obráží se svou bandou kamarádek diskotéky.
 
Je to právě hledání sebe sama, které je v Klipu hlavním tématem, a  řekl bych, že režisérka ho vystihla s bravurní přesností. Zmatenost  hlavní hrdinky uprostřed kolotoče událostí, které se dějí nejenom  kolem ní ale i v ní samé. Neschopnost pochopit, co se to vlastně děje.  Podobnými stavy si snad prochází každý teenager, bylo tomu tak jak v  dřivějších dobách tak i v současnosti.
 
Klip je ovšem nejenom o těchto problémech, ale také o tom, jak je  Jasna řeší, tedy skrz sex, drogy a alkohol. Přičemž obzvláště sexu je  ve filmu věnována speciální pozornost. Někomu by se mohlo zdát, že  sexuálně explicitní scény jsou ve filmu čistě za účelem pobouřit či  šokovat, ale pozornější divák porozumí skryté zprávě od režisérky,  totiž, že sex je neodmyslitelnou součástí života dnešních dospívajících.
 
Mimo jiné je také film natočen zajímavou technikou prolínání záběrů  nafilmovaných pomocí fotoaparátu mobilu hlavní protagonistky (nebo  alespoň natáčené přístrojem, který má budit dojem, že jde o mobil) a  záběrů vytvořených běžnou filmařskou kamerou.
 
Celkově je klip povedeným dílkem, které stojí za zhlédnutí – ať už  jako vzpomínka na divákovo dospívání, či jako manuál k porozumění  dnešních teenagerů.
 
Verdikt: 70%
 

Tomáš Tayari

Komentáře