Demise vlády – 7 scénářů na spasení České republiky

Co se bude dít po demisi Sobotkovy vlády

Demise vlády – 7 scénářů na spasení České republiky

 Máloco má v Čechách posledních 20 let takovou tradicí jako pády vlád. Snad jen neúspěchy naší fotbalové reprezentace. Dnes v 13:30 šokoval premiér celou zemi (a podle vlajkově rudé barvy svého čela i sám sebe) oznámením, že podává demisi a s tím i celá naše/vaše/jeho/ničí vláda končí. Okamžitě se vyrojila nekončící řada otázek. Budou předčasné volby? Kdo bude vládnout? Je to chlapácké? Co na to ministr financí? A co Jan Tleskač?

 

 Flog jako progresivní mladé médium se připojil k ostatním a pokusil se nastínit budoucí vývoj současné vládní krize. Není to jednoduchý úkol – Ústavní pořádek není jednoduchý, což ví každý student PF UK, který se kdy pokusil složit zkoušku z ústavního práva. Nikdo neví co se teď přesné bude dít. Nikdy nemůžeme tušit, kdy se za rohem objeví Miloš Melčák a zabrání nám v rozpuštění Poslanecké sněmovny. Navíc díky Miloši Zemanovi dávno víme, že ústavní zvyklosti jsou idiotské, takže se celá situace nadále komplikuje. Flog proto dal dohromady tým těch nejlepších, které měl po ruce a předkládá Vám ne jeden, ani dva, ale rovnou sedm scénářů, co se bude v následujících dnech s naší republikou dít.

 

Scénář první: Úřednická vláda opravdu, ale opravdu opravdových odborníků

Prezident demisi přijme a pro následující půlrok jmenuje vládu úřednickou. Zklame natěšeného Jiřího Ovčáčka (kterého pošle hledat další článek) a jmenuje svého dobrého kamaráda a opravdového odborníka na všechno, Václava Klause. Ten jmenuje ministry vlády ze členů svého Institutu a v děkovací řeči prohlásí: „Toto opravdu není jen vítězství mého institutu, mé osoby, mého intelektu, nýbrž i Vás, mých poddaných. Ale hlavně moje.“

/uploads/media/88/it3kc699uz.jpg/
 

Scénář druhý: Vláda národní solidarity a (jedné strany)

Prezident pověří sestavením nové vlády šéfa KSČM Vojtěcha Filipa, který byl shodou náhod (nebo to prezident předpovídal?!) v době vyhlášení demise na Pražském hradě. Filip nabídku příjme a právě když se vrátí z Hradu, sestaví vládu národní solidarity do které pozve své komunisty (KSČM), umírněné komunisty (ČSSD), kryptokomunisty (ANO) a všechny, kteří byli před rokem 1989 členy komunistické strany (zbytek sněmovny). Nová vláda povládne až do dalších voleb. Do těch za 40 let, jak je již dobrým zvykem.

/uploads/media/88/kgisby7r9g.jpg/
 

Scénář třetí: Vláda s novým ministrem financí

Babiš šokuje oznámením, že se vzdává postu ministra financí i místa poslance a umožní sestavení staronové vlády s původním složení, jen s novým ministrem financí. ANO navrhne jako ministra Ing. Ondřeje Šibaba, který po Babišovi (který se stáhl z veřejného života a je od oznámení nezvěstný) převzal poslanecké křeslo jako druhý na kandidátce hnutí ANO. Premiér i prezident se jmenováním bezúhonného Šibabe ministrem financí souhlasí. V červenci zjistí investigativní redaktoři časopisu Respekt, že ministr Šibab je ve skutečnosti Andrej Babiš. Národ je šokován a zuřivý premiér Šibaba/Babiše odvolává a jmenuje ministrem třetího muže na kandidátce, Blažeje Šabiše, jehož pravou identitu v říjnu odhaluje pořád ČT 168 hodin. Premiér tentokrát již nestihne podat demisi, jelikož už probíhají volby, které vyhraje nová strana AGRO Šalveje Bubače a posléze uzavře koalici s hnutím ANO.

/uploads/media/88/ykyq1ungmv.jpg/
 

Scénář čtvrtý: Za všechno může premiér Kalousek

Prezident projeví svou lidskou stránku a na doporučení předsedů ČSSD a ANO pověří nejsilnější opoziční stranu TOP 09 sestavením vlády. Značně překvapený Kalousek se pokusí sestavit vládu, ale je zaražen postojem ostatních stran, které se na vládě nechtějí podílet (včetně ODS, jejíž předseda je Fiala uražen tím, že si na něj prezident nevzpomněl a na protest si obarví hlavu na modro). Kalousek následně sestaví menšinovou vládu ze svých 26 poslanců. Ještě více ho šokuje, že získává důvěru. Až příliš pozdě si ale uvědomuje, že se na něj ostatní strany domluvili a všechny pokusy o prosazení zákonů jsou zablokovány, takže se Kalouskova vláda jeví veřejnosti jako zcela neschopná. Paralyzovaná sněmovna se rozpustí a ještě předtím stihne na návrh ANO schválit tzv. Lex Kalousek se zněním „Miroslav Kalousek se zasloužil za všechno.“

/uploads/media/88/up8d6im30k.jpg/
 

Scénář pátý: Česko hledá premiéra

Prezident odmítá nové volby a po poradě s národem a Bohem (pseudonym Václava Klause) vyhlásí celostátní referendum o novém premiérovi. Aby se ušetřilo a maximalizovala se volební účast, spojí se referendum s pořadateli národem milované soutěže „Tvá tvář má známý hlas“ a v červnu je uvedena nová show s názvem „Tvůj premiér má můj hlas“, kde se namaskovaní politici pokusí získat si přízeň i SMSky voličů. Andrej Babiš zcela pohoří s písní „Money“ od ABBy, jelikož mu Faltýnek odmítne dělat Annu-Frid. Bohuslav Sobotka se pokusí získat mladé populární hitem „Darude Sandstorm“, bohužel si neuvědomí, že píseň nemá text. Miroslav Kalousek překvapivě získává třetí místo svou verzí songu od Taylor Swift „Shake EET Off“, hned za druhým Tomiem Okamurou s písní Gangnam Style. Jasným vítězem je ale Pavel Bělobrádek, který doslova vytrolí celý národ svým vystoupením s hitem Ricka Astleyho „Never Gonna Give You Up“. KDU-ČSL tak získává místo premiéra.

/uploads/media/88/r49vacq3ua.jpg/
 

Scénář šestý: (Ruské) impérium vrací úder

Prezident, vláda i parlament svou nerozhodností a tvrdohlavostí pohloubili krizi natolik, že Česko prošvihne termín voleb a v zemi je bezvládí. Zástupci firmy Lukoil posílají zvací dopis prezidentu Putinovi a následně v Karlových Varech proběhne referendu o připojení k Ruské federaci, které končí s výsledkem 99,98 % pro připojení. Ruská armáda anektuje severozápad Čech a nenápadně obsazuje zbytek republiky. NATO žádá Spojené státy o reakci. Prezident Trump nejprve navrhne vybombardovat letiště v Čáslavi. Poté co je mu oznámeno, že v Čechách nedošlo k chemickému útoku, posílá na radu poradců tým diplomatů přímo do Prahy, který má vést člověk znalý tamní situace; bohužel si Donald nepamatuje, která z jeho žen byla Češka a tak posílá zmatenou Melanií, která neumí česky (a vlastně ani anglicky) a jednání s Rusy končí fiaskem. Čechům to ale již nevadí. Všichni jsou pod ruskou vládou šťastní. Tedy od té doby, co všechny nešťastné popravily.

/uploads/media/88/tu1od31i0r.jpg/
(Melania Trump pod stole googlí polohu České republiky, Washington D.C. 2017, kolorizováno)

Scénář sedmý: Nejlepší řešení

Tuto variantu jsme pro její nepravděpodobnost v porovnání s ostatními scénáři původně nechtěli vůbec zahrnout. Sedmý scénář spočívá v tom. že se všichni ústavní i neústavní činitelé zachovají zodpovědně a situaci vyřeší v klidu v rámci ústavního pořádku pro blaho obyvatel republiky. Ale to se samozřejmě nestane. Ostatně jak kdysi řekl jeden neznámý hrdina:

„Pravda a láska zvítězí nad lží a nenávistí…a proto furt prohráváme.“

 

Komentáře