S Pokémon Go je svět lepším místem pro život

„I play Pokémon Go every day“ Míša Florian, 2016

V obchodě s oblečením si dívka zkouší nové šaty. Když toho má na sobě spíš méně než více, vtrhne dovnitř nerdí chlapec držící v ruce telefon se zapnutým fotoaparátem. Ještě před měsícem by dívčí hrdlo automaticky spustilo vysokofrekvenční křik, který by přivolal ochranku a chlapec by dost možná obdržel antistalkovací výchovné dělo. Dobrou zprávou jest, že nyní, od vydání hry Pokémon Go, je tato činnost naprosto legitimní. Stačí jen říct, že se za dívkou v kabince schovává Snorlax či nějaká jiná barevná obludka. A to je jedno, jestli ji opravdu hledáte nebo ne. Důležité je, že Pokémon Go s sebou přináší nálož neotřelých způsobů společenského chování! A dalších super věcí…


Zdá se, že svět je od 6. července 2016 zase o něco lepším místem. Ačkoli tedy hra byla u nás v Česku dostupná až od 16., udělat si na App Storu kvůli dřívějšímu stažení americký nebo australský účet je asi tak těžké, jako si v 15 letech koupit láhev absinthu u Vietnamců - trvá to jen pár minut a slibuje spoustu zábavy.

Zlenivělá děcka doposud trávící většinu času na gauči u konzolí nyní pobíhají po venku a takto strávený čas napomáhá jejich zdraví - tedy vyjma těch, které při honbě za Dragonitem či Charizardem smete tirák nebo zahučí do otevřeného kanálu. Holt kdo sbírá pocket monsters, tedy Pokémony, nemá čas se rozhlížet na přechodu. Logicky.

/uploads/media/10/su17zgjsiq.jpg/

Další radostná zpráva je, že Nintendo má po dlouhé době zase na kontě něco pořádného, na rozdíl od trapných počinů jako je jeho poslední konzole Wii U. Horší nápad měli zaměstnanci této firmy snad už jen v roce 1963. Tenkrát přišli s tím, že krom hracích karet a automatů by mohlo být fajn vyrábět také instantní rýži. Nemohlo.

Pokémoni jsou prostě vzkříšený evergreen. Lidský pud „pochytat je všechny“ se ukázal být dokonce silnější než ten sexuální. Počet hráčů nové pokémoní aplikace totiž rychle pokořil uživatelskou základnu nadrženecké aplikace Tinder a jako podpůrným důkazem budiž fakt, že „Pokémon Go“ je na internetu vyhledávanějším pojmem než „porno“. I když to také může být tím, že jsem posledních pár dní nebyl na internetu.

Od devadesátek vysály Pokémoni z kapes rodičů malých sběratelů na 279 milionů dolarů. Teď, když se díky jejich reinkarnaci zvedla Nintendu během několika málo dní hodnota akcií o třetinu, smete japonskou firmu další protáhlá lavina chechtáků. A asi nejsou jediní. Vzhledem k tomu, s jakou vervou hra vysává baterku telefonu - asi podobně, jako to dělá půjčka od Providentu u spousty kont nešťastných českých rodin - si mohou mnout ruce i výrobci power bank.

/uploads/media/10/3a8cac6x5p.jpg/

Pokémon go také přináší šanci pro turisticky neatraktivní místa. Konečně se objevuje alespoň jeden důvod navštívit města jako Most společně s jeho perličkou, sídlištěm Chanov. Jen škoda, že se odsud sice vrátíte s novými Pokémony, ale pravděpodobně bez smartphonu, peněženky a powerbanky. A ledviny.

Tím pozitivní vlna nekončí. Děti, které chtějí vidět Pokémony, už do sebe nemusí cpát halucinogeny. Dobrá zpráva pro jejich rodiče. Špatná pro dealery. Teď ušetří pubertální ratolesti za LSD a mohou si díky tomu koupit více Pervitinu.

Dílem Pokémon Go máme také možnost nahlédnout do běžně nepřístupných míst. Například pracovny izraelského prezidenta, který se sociálních sítích pyšnil uloveným Meowthem. To jest zajímavý pohled pro všechny zvědavce. Nebo třeba pro rozvědku Islámského státu. Tak snad příště neobjeví pan Rivlin za gaučem místo Pokémona osemtexovaného džihádistu.

/uploads/media/10/swtsl8pn9s.jpg/

Zajímavá šance se nenabízí jen hledačům Pokémonů, ale i pozorovatelům opravdových nevšedních živočišných druhů. Poprvé v moderní historii lidstva máme nyní možnost sledovat zvláštní tvory – tzv. hardcore gamery – kteří doposud trávili veškerý čas u sebe v pokoji se zataženými záclonami, přicuclí k monitoru. Tedy pouze ty z nich, které sluneční svit po tak dlouhé absenci nesežehl na prach. Poznáte je podle toho, že vypadají jako tlustější a umaštěnější glum oblečený do trika s logem nějaké pc hry.

A pozorování to bude výživné – hra totiž tyto stoření staví před další výzvy - nejen že musí opustit teplo domova, ale nabízejí se i náročnější situace. Je blbý hledat pokémony v muzeu holokaustu? Vlézt kvůli Dugtriovi do čtvrti obývané latinskoamerickým gangem? Vlítnout kvůli Umbreonovi na zasedání vlády? Strčit pracku do soustruhu nebo si nechat utéct Blazikena?

Závěrem bych pouze chtěl podotknout, že hry založené na hledání v reálném světě nejsou žádná převratná novinka, jak se nyní všichni tváří. Krom geocachingu existovala jedna soukromá i u nás doma. Když jsem byl hodně malý (asi před rokem), střílel jsem po bytě kuličky z houbeláků a mamka je pak hledala s vysavačem, křičíc "ty prase!"

Tak tedy lovu zdar a nezapomeňte zasalutovat při Mishově hymně hry Pokémon Go.


 

Zdroje obrázků:                                                                                                                      http://www.pixelstalk.net         http://www.redbubble.com         http://imgur.com

 

Filip Čermák

+420 723 007 596 /

filip.cermis@gmail.com

Profil

Komentáře